Primátor M. Ftáčnik zarobil minulý rok spolu vyše 63.500 eur

09.04.2012 Bratislava

Bratislava 9. apríla (TASR) – Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik zverejnil na oficiálnej stránke mesta svoje majetkové priznanie za rok 2011. Uvádza v ňom nielen príjmy v minulom roku, ale aj aktuálne úspory, nesplatené pôžičky a úvery či hnuteľný aj nehnuteľný majetok, ktorý nadobudol spolu s manželkou. "Údaje, ktoré sprístupnil verejnej kontrole, idú nad rámec minimálnych zákonných požiadaviek," podotkol jeho hovorca Ľubomír Andrassy.

Za výkony vo funkcii primátora dostal minulý rok spolu 55.699,70 eura a za tie vo funkcii poslanca Bratislavského samosprávneho kraja 6657,66 eura. Ftáčnik okrem toho vyučoval na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, kde zarobil 1216,28 eura za rok. "Transparentnosť v samospráve a otvorenosť komunálnej politiky verejnej kontrole sa začína od ľudí, ktorí v nej aktívne pôsobia. Preto primátor nadviazal na jeho doterajšie aktivity vo verejnom živote," vysvetlil Andrassy. Na stránke www.bratislava.sk v časti Primátor môžu Bratislavčania nájsť aj majetkové priznania za rok 2010 a 2009.

Primátorovi a poslancom ukladá povinnosť predkladať rozšírené majetkové priznania Protikorupčné minimum. Materiál z Ftáčnikovej dielne schválili mestskí poslanci 2. februára. Predtým, ako primátor predstavil návrh mestskému zastupiteľstvu, sa do jeho tvorby mohli zapojiť aj Bratislavčania. Po výzve magistrátu na verejnú diskusiu prišlo niekoľko desiatok občianskych podnetov, v ktorých sa najčastejšie objavovala požiadavka na zverejňovanie majetkových priznaní.

Dokument obsahuje 77 opatrení v 12 oblastiach. Definuje mechanizmy verejnej kontroly, určuje spôsob zverejňovania dôležitých informácií v živote samosprávy či nakladania s verejným majetkom. Obyvatelia hlavného mesta tiež môžu napríklad sami poukázať na nekalé praktiky na pracoviskách magistrátu. Pre občianske podnety o korupcii zavádza totiž mailovú adresu korupcia@bratislava.sk, ku ktorej má prístup len primátor a predsedovia poslaneckých klubov.
 

Vyberte región